3D scan gebouw – Waarom een gebouw in 3D vastgelegd moet worden

Je hebt vast weleens een 3D scan van een gebouw gezien. Tegenwoordig zie je namelijk steeds meet gebouwen die in 3D worden vastgelegd. Sterker nog, zelfs voertuigen kun je in 3D bekijken!

In dit artikel lees je meer over hoe je een gebouw in 3D vastlegt. Ook lees je over de vele voordelen van een 3D scan van een gebouw. Verder leg ik je precies uit hoe je een 3D scan kunt laten maken en hoe je deze gebruikt.

Wat is een 3D scan van een gebouw?

Je kunt met een 3D scan gebouwen een letterlijke nieuwe dimensie geven. Een 3D scan van een gebouw is eigenlijk een exacte kopie van een bestaande locatie. Deze locatie kun je dankzij 3D technologie digitaal bezoeken.

Het lijkt eigenlijk een beetje op Google Street View, maar dan binnen en van hogere kwaliteit. Er zijn verschillende redenen om een 3D scan van een gebouw te maken. Zo kun je met een 3D scan gebouwen aan potentiële kopers laten zien zonder dat ze meteen hoeven langs te komen.

Waarom laat ik een gebouw 3D scannen?

Maar waarom zou een 3D scan van een gebouw nuttig kunnen zijn? Ik kan me voorstellen dat je jezelf dit afvraag. Er zijn echter enorm veel redenen waaruit blijkt dat een 3D scan van een gebouw wel degelijk iets toevoegt.

Hieronder lees je waarom een 3D scan gebouwen een boost geeft in bijvoorbeeld verkoop, bezoekers aantrekken of marketingdoeleinden.

3D scan gebouw – Een digitale plattegrond

Allereerst kun je met een 3D scan van je gebouw een digitale plattegrond laten maken. Dankzij een gebouwscan kun je eenvoudig specifieke afmetingen en ruimtes in kaart brengen.

Zo’n 3D kantoorgebouw in 3D meten en scannen kan bijvoorbeeld nuttig zijn voor veiligheidsdoeleinden. Je kunt namelijk een digitale vluchtroute in het 3D kantoorgebouw maken. Op die manier weten bezoekers en medewerkers altijd waar ze heen moeten in geval van nood.

Het 3D meten en scannen van zo’n digitale plattegrond kun je door onze 3D experts laten doen. Als 3D specialisten hebben wij al veel ervaring met het ontwikkelen van 3D plattegronden.

3D scan gebouw – Digitaal vastgoed

Uit onderzoek van deze 3D ontwikkelaar is gebleken dat vastgoed 40% sneller verkoopt dankzij een digitale tour van de locatie. Dit is waarom VR bedrijven zich hebben gespecialiseerd in het stimuleren van de verkoop van vastgoed.

Dat een snellere verkoop een goede reden is om een gebouw 3D vast te laten leggen lijkt me logisch. Toch is verkoop niet de enige reden waarom mensen vastgoed in 3D laten vastleggen.

Zo kan een 3D kantoorgebouw bijvoorbeeld bijdragen aan het binnenhalen van klanten en/of partners. Door potentiële klanten een virtueel inkijkje te geven kun je het bedrijf op een unieke manier laten zien. Aan de hand van foto’s en video’s kun je de digitale kennismaking zelfs nog leuker maken om naar te kijken.

3d scan gebouw vanaf de zijkant

Mijn gebouw in 3D aan bezoekers tonen

Het gebouw in 3D laten maken heeft dus verschillende goede redenen. Maar hoe laat je jouw 3D gebouw zien? Dat lees je hieronder. Er zijn namelijk verschillende manieren om de 3D scan van je gebouw digitaal te laten zien.

Website

Allereerst bespreken we de meest voorkomende manier waarop de 3D scan wordt gedeeld. Op de website kun je namelijk erg eenvoudig 3D scans plaatsen. Om die reden zie je steeds meer bedrijven, vooral in de vastgoedsector, die op hun website 3D tours aanbieden.

De aantrekkelijkheid van een website kan sterk worden verhoogd door het toevoegen van een 3D scan van een gebouw. Dit is omdat de scan een realistische en interactieve ervaring biedt voor gebruikers. Dit betrekt bezoekers bij de inhoud van de website. Onder andere zorgt dit een grotere betrokkenheid van bezoekers bij een huis dat te koop is. Ook zorgt het voor een grotere interesse in de diensten van een architect.

Daarnaast kan een 3D scan ook bijdragen aan de professionele uitstraling van een website. Dit is omdat de scan een hoogwaardige, moderne technologie is die vaak wordt gebruikt in de bouw- en architectuurbranche. Het toevoegen van een 3D scan kan daarom bewijzen dat een bedrijf of individu professioneel en technologisch geavanceerd is.

Tot slot kan het toevoegen van een 3D scan ook bijdragen aan de vindbaarheid van een website. Dit is omdat zoekmachines steeds meer aandacht besteden aan interactieve en visueel aantrekkelijke inhoud. Een 3D scan kan daarom bijdragen aan een hogere positie in zoekresultaten en een grotere zichtbaarheid voor potentiële klanten.

Applicatie

Een 3D scan van een gebouw in een applicatie kan een unieke en waardevolle toevoeging zijn voor gebruikers. Met behulp van software kunnen 3D gebouwen worden weergegeven in een mobiele applicatie. Dit maakt het mogelijk voor gebruikers om door een gebouw te navigeren en verschillende kamers en features te bekijken, alsof ze er fysiek aanwezig zijn.

Deze technologie kan bijvoorbeeld worden toegepast in een app voor toerisme. Daardoor kunnen gebruikers virtueel door historische gebouwen wandelen en informatie over de geschiedenis van het gebouw ontvangen. Ook in de bouw- en architectuurbranche kan deze technologie waardevol zijn. Bijvoorbeeld door het toestaan van virtuele tours van nieuwe projecten voor klanten of investeerders.

Een 3D scan van een gebouw in een applicatie kan ook bijdragen aan de gebruiksvriendelijkheid en de aantrekkelijkheid van de applicatie. Dit is omdat gebruikers een realistische en interactieve ervaring krijgen. Dit leidt tot een grotere betrokkenheid en interesse in de inhoud van de applicatie. Bovendien draagt de technologie bij aan de professionele uitstraling van de applicatie. Dit is omdat 3D scans een moderne en technologisch geavanceerde indruk geven.

Kortom, een 3D scan van een gebouw in een applicatie kan een waardevolle toevoeging zijn voor gebruikers. Allereerst door het bieden van een realistische en interactieve ervaring binnen een app. Ook draagt het bij aan de gebruiksvriendelijkheid, aantrekkelijkheid en professionele uitstraling van de applicatie.

Andere 3D scans

Het koppelen van twee verschillende 3D scans kan nuttig zijn in situaties waar een gebouw of ruimte in verschillende fasen is gescand. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij renovatieprojecten of bij het documenteren van veranderende ruimtes.

Het koppelen van scans is een krachtige tool om gebouw of ruimte documentatie te verbeteren en kan bijdragen aan een efficiëntere workflow in de bouw en vastgoed.

Het koppelen van 3D scans van gebouwen biedt verschillende voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende scans van een gebouw of ruimte op een website presenteren. Zo krijgen bezoekers een compleet beeld van de ruimte. Ook kun je verschillende scans eenvoudig delen met anderen, bijvoorbeeld tijdens een verkoopgesprek of een vergadering.

De 3D techniek biedt ook geavanceerde functionaliteiten zoals het toevoegen van virtuele hotspots. Ook kun je content integreren en de 3D scans in VR bekijken. Hierdoor kan het koppelen van 3D scans een voordeel zijn voor vastgoedontwikkelaars, makelaars, bouwbedrijven en architecten.

Hoe gaat het scannen van een gebouw in zijn werk? Een aantal aandachtspunten

Om een gebouw te voorzien van een 3D scan worden er grondige voorbereidingen gedaan. Het is namelijk de bedoeling dat het 3D gebouw zo goed mogelijk wordt vastgelegd. Hiervoor zijn, vanuit ons en vanuit de eigenaar een aantal dingen nodig.

Het scannen van een gebouw voorbereiden

Tijdens de voorbereiding draait alles om netheid. De ruimtes die gescand worden moeten er namelijk spik en span uit zien.

Naast schoonmaken is het ook erg belangrijk om de ruimte zo precies mogelijk in te delen. Meubels moeten op de goede plek staan en ook accessoires zoals bloemen en dergelijke worden zo netjes mogelijk neergezet.

Na het net maken van de ruimte is het tijd voor de planning. Hierbij wordt het ideale pad van de scanner uitgestippeld. Dit pad komt overeen met de meest ideale manier waarop je fysiek door een ruimte zou lopen. Op die manier kun je zorgen dat een digitaal bezoek nog echter aanvoelt.

Zodra de scanner voor het eerst heeft gedraaid is het niet meer mogelijk om de omgeving te veranderen. Het is dus van groot belang om alles zo goed mogelijk voor te bereiden en te plannen. Ruimtes die nog niet zichtbaar zijn op de scan, bijvoorbeeld omdat er een muur voor staat kunnen uiteraard wel nog worden aangepast.

3D meten en scannen van het gebouw

Het scannen van een gebouw gaat gelukkig vrij vlot. Per scanpunt zijn ongeveer 20 seconden nodig. Het aantal scanpunten hangt af van de grootte van het gebouw dat wordt gescand. Meestal kunnen wij een gebouw binnen een dag gescand hebben.

Als VR bedrijf hebben wij natuurlijk genoeg ervaring met het correct vastleggen van een ruimte. Al maken wij soms ook een foutje bij een scan of scanpunt. Gelukkig is het erg eenvoudig om het scanpunt opnieuw te draaien. Zo kunnen wij garanderen dat de ruimte op een goede manier in 3D wordt vastgelegd.

Toevoegen van informatie aan het 3D gebouw

Na de scan is het ook mogelijk om het eindproduct nóg meer vorm te geven. Naast de platte scan te maken voegen wij namelijk ook extra content toe. Denk hierbij bijvoorbeeld aan content zoals foto’s, video’s, illustraties of geluidsopnames.

Zelfs 3D objecten zoals 3D meubilair kunnen aan de scan worden toegevoegd. Op die manier kun je een leeg gebouw, bijvoorbeeld als vastgoedverkoper, digitaal aankleden voor potentiële kopers. Je geeft kopers zo een idee hoe een ruimte kan worden ingedeeld.

Waarom een 3D scan gebouwen meer waarde geeft

Er zijn verschillende voordelen die je 3D gebouw, maar ook je fysieke gebouw meer waarde geven. Sommige van deze voordelen kunnen zelfs letterlijk meer financiële waarde creëren. Hieronder zijn een aantal van deze voordelen uitgelicht.

Accuraat meten

Allereerst zijn de metingen die de scanner maakt enorm accuraat. Hierdoor zijn de 3D ruimtes goed te gebruiken voor het maken van bijvoorbeeld (3D) plattegronden en tekeningen.

Ook kun je dankzij de metingen van tevoren al inplannen hoe je een ruimte verbouwt. Door de huidige afmetingen vast te leggen kun je precies inplannen hoe de nieuwe ruimte ingedeeld zou kunnen worden.

Eenvoudig kennismaken

Dankzij de 3D scan van je gebouw kun je mensen ook eenvoudig laten kennismaken met je bedrijf. Nieuwe werknemers, bezoekers en/of klanten kunnen digitaal kennismaken met de ins en outs van de onderneming en het gebouw.

Een digitale kennismaking geeft nieuwe werknemers de kans om van tevoren bijvoorbeeld al uit te zoeken waar hun kantoorruimte zit. Als zij dan op locatie aankomen scheelt dat een hoop zoekwerk.

Snellere verkoop

Ook kun je, als je vastgoed wilt verkopen, uitgaan van een snellere verkoop dankzij 3D technologie. Mensen van over de wereld kunnen dag en nacht virtueel rondkijken in het pand.

Op die manier hoeven mensen niet bij geringe interesse meteen een fysieke afspraak te boeken. Ze kunnen het 3D gebouw bekijken en bij gegroeide interesse alsnog fysiek langskomen.

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *