Een bezoek aan een VR museum

Ook musea gaan tegenwoordig mee met de tijd, ironisch als je je bedenkt dat musea vaak juist gebaseerd zijn op dingen van vroeger. Steeds meer musea bieden bezoekers een andere manier van museumbezoek. Vanachter je laptop of telefoon kun je tegenwoordig verschillende musea in Nederland virtueel bekijken. In deze blog lees je hoe zo’n VR museum wordt gemaakt en hoe je zelf gebruik kan maken van deze technologie (ook als je geen museum hebt).

Een VR ruimte laten maken

Om een VR ruimte te laten maken heb je een scanner nodig. Deze scanner wordt in de ruimte geplaatst die moet worden gescand, waarna er verschillende scanpunten worden gemaakt. Deze scanpunten vormen een route die je uiteindelijk vanachter je laptop of telefoon virtueel kunt volgen.

De voorbereiding

Het is bij het laten maken van een VR ruimte belangrijk dat je rekening houdt met hoe de gescande ruimte er op de dag van de scan uit ziet. Zorg dat deze is opgeruimd en dat alles er netjes bij ligt. Zodra de scan is gestart kun je niks meer verplaatsen, een goede voorbereiding is dus erg belangrijk.

In het geval van een VR museum is het dus belangrijk dat de ‘looproute’ op voorhand is uitgestippeld. Zorg dat de collectie die je wilt laten scannen er netjes bij ligt en bereid eventuele extra foto’s en video’s voor die achteraf in de VR ruimte kunnen worden toegevoegd. Zo kun je als museumeigenaar je publiek een uitgebreid aanbod aan kunst en cultuur aanbieden. Het mooiste is: uit onderzoek blijkt dat digitaal bezoek fysiek bezoek genereert, mensen zijn sneller geneigd om een museum te bezoeken als ze digitaal binnen hebben kunnen kijken.

Deze korenmolen is tegenwoordig als VR museum te bezoeken

Deze korenmolen is tegenwoordig ook te bezoeken als VR museum.

De voordelen van een VR museum

De belangrijkste reden voor musea om een virtuele versie van de collectie te laten maken is een groei in bezoekersaantallen. Uit ons onderzoek blijkt dat mensen sneller geneigd zijn om een museum te bezoeken als ze eerst een virtuele variant hebben bekeken. Je kunt het een beetje vergelijken met concertbezoek. Muziek op je telefoon luisteren is erg leuk, maar de artiest in het echt zien spelen is de beste ervaring.

Een tweede voordeel van een VR museum is de toegankelijkheid voor grote groepen kinderen. Kinderklassen gaan meestal één of twee keer per jaar naar een museum, omdat scholen dat in hun budget hebben opgenomen. Met een VR museum kunnen musea (tegen een eventuele kleine vergoeding) virtueel meer kinderklassen ontvangen en kunnen scholen naast de twee fysieke bezoeken ook meerdere musea digitaal bekijken.

In de onzekere tijden die we afgelopen jaren hebben gekend is het natuurlijk ook erg handig als je een virtueel alternatief achter de hand hebt als je de deuren weer moet sluiten. Zo kun je toch inkomsten genereren in tijden dat niemand je museum mag bezoeken. Het is natuurlijk ook mogelijk om je museum gewoon gratis online aan te bieden, dat is aan de eigenaar.

Een VR museum van je eigen verzameling

Mocht je dit lezen als verzamelaar of hobbyist zonder eigen museum, en lijkt het je toch leuk om je collectie virtueel vast te leggen? Dat kan natuurlijk ook. Misschien heeft u wel een unieke collectie voetbalshirts in een daarvoor ingerichte kamer. Of heeft u in uw schuur een collectie met oude beelden of andere kunst. Onze scanner kan uw collectie digitaal maken. Zo kunt u u uw collectie niet alleen aan vrienden en familieleden laten zien, maar ook aan mensen daarbuiten. Zo heeft u uw eigen kleine museum, volledig digitaal!

Op onze website kunt u genoeg te weten komen over alle mogelijkheden met onze scanner. Ook kunt u bij ons alvast een aantal scans bekijken van musea, hotels etc. Vragen? U kunt ons altijd bellen of een mailtje sturen!

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *