Een virtuele training maken voor werknemers

U heeft als ondernemer natuurlijk baat bij een kundig team van enthousiaste en ambitieuze medewerkers. Werknemers hebben baat bij dingen als functioneringsgesprekken of een gesprek over de voortgang. Om uw team goed te laten draaien is het nodig om hun kennis en kunde constant te vergroten. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld een cursusdag organiseren. Dit kost echter een hoop geld en laten we eerlijk zijn: zo’n cursusdag lijkt vaak meer op een uitje dan dat er écht iets van wordt opgestoken. Gelukkig is er een oplossing voor dit probleem, u kunt namelijk een virtuele training maken voor werknemers.

Hoe een virtuele training maken waarde toevoegt aan je bedrijf

Trainingsdagen waarbij je met het team fysiek aanwezig bent zijn zeker niet onbelangrijk. Het is goed voor de onderlinge band tussen je werknemers en het zorgt voor leuke ervaringen. Sluit fysiek volgen van een cursus dus niet uit, maar voeg er een virtueel alternatief aan toe. Er zijn namelijk verschillende redenen waarom virtuele trainen waarde kan toevoegen aan je bedrijf.

Een veilig alternatief

Ten eerste is een VR training bijvoorbeeld een veilig alternatief voor het leren werken met een nieuwe machine. In de virtuele ruimte kunnen werknemers kennis maken met een nieuw systeem, zonder dat ze risico lopen om een ongeluk te krijgen. Ook kun je het risico dat de nieuwe machine kapot gaat op deze manier voorkomen.

Door foto’s en video’s toevoegen aan de virtuele training kunnen werknemers precies zien hoe de machine werkt. Ze kunnen de handeling daarna zelf virtueel uitvoeren, waarna ze ook meteen een eventueel gevolg van een fout kunnen zien. Interactief trainen kan namelijk een aantal grote voordelen hebben.

Voordelen van interactief trainen

Interactief trainen biedt u als werkgever de kans om meer trainingen te organiseren dan u normaal kunt doen. Zoals ik al schreef: een cursusdag kost veel geld, dus maandelijks een fysieke training volgen is niet ideaal. Het virtuele alternatief zorgt ervoor dat u vaker kunt werken aan het ontwikkelen van vaardigheden van uw werknemers. Zij kunnen deze trainingen ook thuis achter hun laptop volgen, wat in tijden waarin we veel thuis werken ideaal is. Verder scheelt het natuurlijk veel andere kosten, je hoeft geen hele dag in te plannen voor een cursus. Werknemers hoeven daarnaast niet naar locatie te reizen, ze kunnen thuis of op kantoor met de stof aan de slag.

Ook zorgen interactieve virtuele trainingen ervoor dat werknemers op een leuke manier nieuwe vaardigheden kunnen leren. Interactieve video’s bieden de werknemer een leuke(re) manier van het volgen van een cursus. Uit onderzoek, gehouden onder werknemers in de bouw- en technieksector, blijkt dat ongeveer 60% voordeel ziet bij virtueel trainen. In het hoofdstuk hieronder wordt dit onderzoek nog meer uitgelicht.

Waarom zou ik een virtuele training maken voor werknemers?

We hebben onderzoek gedaan naar de huidige manier van cursussen en trainingen bij bedrijven. Hierbij hebben we werknemers een enquête laten invullen over de effectiviteit van bedrijfstrainingen. Ook hebben we werkgevers geïnterviewd om te kijken wat zij van het aanbod in trainingen vinden. Als laatste hebben we de werknemers en werkgevers ons virtuele alternatief laten zien en gevraagd of zij er een meerwaarde in zien.

Ervaringen van werkgevers

Werkgevers waren enthousiast, omdat ze wel konden begrijpen dat een virtueel alternatief veiliger, makkelijker en goedkoper is dan het fysiek volgen van een cursus met een hele afdeling. Ook zagen ze het voordeel in het verhogen van het aantal cursussen wat je nu per jaar of zelfs per maand zou kunnen geven.

Ervaringen van werknemers

Voor de werknemer zitten er een hoop voordelen aan het volgen van een virtuele training. Zij ervaren cursusdagen als dagen waarin heel veel informatie in een zo kort mogelijke tijd wordt gegeven. Uit ons onderzoek blijkt dat werknemers (te) weinig opsteken van een cursus of training. Het VR alternatief wordt door werknemers als een leuke nieuwe manier van leren gezien. Zij zien de meerwaarde en geloven dat een VR training hun kennis wel gaat verhogen. Een getuigenis van één van de ondervraagde werknemers:

“Ik geloof wel dat een online training nuttig kan zijn. Het is makkelijker te volgen dan een training op locatie en de stof valt nog eens terug te kijken. Ook denk ik dat een virtuele training erg leuk kan zijn, waardoor ik me beter kan focussen op de stof.”

Een virtuele training maken voor uw bedrijf

Een virtuele training laten maken is gelukkig niet lastig en kost weinig tijd. Meestal kunnen wij de trainingslocatie inclusief extra foto- en videomateriaal binnen 1 dag maken. Het verder ontwikkelen van de VR training kost wat meer tijd. Het maken van de training gaat altijd in samenspraak met u, om zo een samenhangend geheel te kunnen maken.

  • Een virtuele training maken kunnen wij op iedere locatie
  • om een virtuele training te maken hebben we een scanner nodig

Het scannen van de trainingsruimte

Het scannen van de trainingsruimte gebeurt 9/10 keer op locatie. Voor medewerkers is het prettig om een training te volgen op een locatie die hiervoor is afgestemd. Zeker als de training gaat over zaken die op de werkvloer gebeuren. Een training over veiligheid is daar een goed voorbeeld van. Een EHBO training kun je daarentegen net zo makkelijk op een neutrale locatie laten maken, mocht dit beter uitkomen.

Het toevoegen van losse elementen

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een lege ruimte, waarin wij dan achteraf losse elementen toevoegen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als u een training wilt geven waarbij bepaalde keuzes leiden tot situaties die in volgorde gevolgd moeten worden. Zo kunt u bijvoorbeeld een virtuele quiz maken de wij in een al bestaande ruimte plaatsen, dat scheelt u en ons weer scantijd!

Het eindproduct

Het eindproduct is een virtuele training waarmee u uw bedrijf naar een volgend niveau kunt brengen. De mogelijkheden met onze techniek zijn eindeloos en de resultaten zullen gegarandeerd waardevol zijn voor uw werknemers en voor u als ondernemer.

U kunt er overigens ook voor kiezen om de training VR-friendly te maken. Dit houdt in dat uw medewerkers de training met een VR-bril kunnen volgen. Het is namelijk ook mogelijk om de training ‘gewoon’ met een standaard scherm van een laptop of telefoon te volgen.

Heeft u vragen? U kunt ons op verschillende manieren bereiken, wij staan u graag te woord! Wilt u voorbeelden zien van onze virtuele ruimtes? Dan kunt u hier terecht.

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *