VR training – een goed alternatief of toch ‘slechts’ een digitale tool?

Bedrijven gebruiken het tegenwoordig steeds vaker, de VR training. Zeker in de bouw en industriesector wordt er aan de hand van VR gewerkt aan het verbeteren van trainingen. Toch heerst er nog een flinke scepsis onder een hoop mensen. Waarom zou je VR gebruiken als de ‘echte’ training ook zijn werk doet? In dit artikel leggen wij de voor- en nadelen van VR trainingen tegenover elkaar. Ook kijken we naar hoe VR en ‘real life’ elkaar kunnen aanvullen in een cursus of training.

Een VR training geeft je bedrijf nieuwe impulsen

Veilig leren

VR training is een goede manier om gevaarlijk werk op een veilige manier te leren. Aan de hand van een virtuele kopie van een situatie kun je fouten maken zonder dat daar consequenties aan zitten. Deze trainingen zijn ideaal in bijvoorbeeld de bouw en techniek. Machines gaan in VR niet stuk, mensen lopen geen gevaar en alle handelingen kunnen toch worden geoefend.

Het nadeel is natuurlijk, niets kan tippen aan leren in het echt. De handelingen zullen op een gegeven moment toch met een fysiek apparaat moeten worden gedaan. Gebruik de VR training dus ook zeker niet als 1 op 1 vervanging van je veiligheidstraining. Gebruik de training als voorbereiding op het echte werk, zodat je werknemers op zijn minst de theorie goed kunnen toepassen.

Een medische VR training

De bouw en techniek doen het dus, maar het kan ook zo worden gedaan in de medische sector. Met een VR training kun je medische technieken leren, zonder dat het leven van een patiënt op het spel staat. Op die manier kun je met een mix van VR en bijvoorbeeld een pop een operatie uitvoeren. Je voert dus daadwerkelijk een handeling uit, het voelt echt, maar dat is het niet.

Ook hierbij is het nadeel: leren doe je in de praktijk, in dit geval op echte mensen. Een goede voorbereiding kun je met VR zeker geven, maar het echte werk zal altijd anders zijn. Patiënten willen natuurlijk liever ook niet geholpen worden door iemand die alleen heeft geoefend met een VR bril op.

Een betrokken cursist

Dankzij VR ligt de betrokkenheid onder de trainees een stuk hoger, blijkt uit een onderzoek van PWC. Door de ontwikkelingen in de wereld rondom thuis en online werken zijn online trainingen erg populair. In VR kun je toch interactief met elkaar trainen en werken, waarbij de focus hoger ligt dan normaal. Dit komt door het feit dat je als cursist met een VR bril afgesloten bent van de wereld om je heen. Het onderzoek van PWC laat zien dat mensen 4x sneller leren via VR. Ook hebben ze bijna 3x zo veel vertrouwen om de techniek in het echt toe te passen. Een online workshop geven heeft dus enorm veel voordelen.

Natuurlijk wil je, zeker na een aantal maanden geïsoleerd te hebben gewerkt, sociaal contact blijven houden. Collega’s kunnen je werk een stuk leuker maken, dat mag niet worden onderschat. Het kan dus zeker geen kwaad om eens in de zoveel tijd een training te volgen op locatie. Al dan niet met of zonder VR bril.

De VR training, doen of laten?

Wij zeggen doen! Onze harten gaan sneller kloppen van VR en alles wat de techniek te bieden heeft. Goed, wij zijn natuurlijk een beetje partijdig, maar de statistieken liegen niet. VR heeft een geweldige groeispurt gemaakt in de afgelopen jaren. Het verschil tussen VR en het echte leven is soms bijna niet meer te zien.

Wij kunnen u helpen bij het ontwikkelen van een VR training. Neem contact met ons op om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen!

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *