Een online workshop geven, zo doet u dat creatief!

U heeft een nuttige en creatieve vaardigheid geleerd die u graag wilt delen met andere mensen in uw omgeving en daarbuiten. Een goede manier om dit te doen is door middel van een online workshop. Een online workshop geven kan echter lastig zijn. Misschien weet u niet waar u moet beginnen of hoe u uw workshop interactief en leuk kunt maken. In deze blog leest u over de belangrijke dingen die u moet weten als u een online workshop wilt gaan geven. Ook leest u op welke manier u uw workshop onderscheidend en uniek kunt maken.

De voorbereiding van een online workshop

Voordat u begint met het ontwikkelen en daadwerkelijk geven van uw online cursus of workshop is het belangrijk om uzelf en uw cursisten goed voor te bereiden. Een goede voorbereiding zorgt namelijk voor een betere voortgang van de workshop of cursus. Mensen die uw workshop volgen zullen sneller meegaan in de stof die u behandelt, zullen minder vragen stellen en makkelijker samenwerken.

De voorbereiding voor uzelf

Het is natuurlijk belangrijk om te weten wat u gaat zeggen. De informatie moet voor uzelf duidelijk zijn, zodat u de cursist tijdens de workshop precies kunt vertellen hoe de vork in de steel zit.

Minstens zo belangrijk is echter, dat u weet hoe u de informatie gaat vertellen. Probeer in eerste instantie lastige termen te vermijden en begin met de basis. Vanuit daar kunt u peilen hoe goed de informatie blijft hangen en kunt u er altijd een schepje bovenop doen.

Probeer net als vroeger op school de informatie al een keer hardop te vertellen. Dat kan tegen uzelf in de spiegel zijn of tegen een vriend of vriendin. Zodra je de stof een aantal keer hardop jezelf herhaalt, zal je merken dat het makkelijker wordt om de online workshop daadwerkelijk te geven.

De voorbereiding voor de cursist

Maak voor de cursist een apart bestand die ze te voorbereiding kunnen doornemen. Hierbij hebben ze alvast de kans om een paar vragen te stellen voordat de cursus of workshop begint. Bewaar natuurlijk de echt belangrijke informatie voor tijdens de workshop, maar een tip van de sluier geven kan zeker geen kwaad.

Een kleine introductie over jezelf met wat informatie over hoe je aan de kennis bent gekomen kan ook handig zijn. Dit scheelt namelijk een langdradige voorstelronde waar niemand echt op zit te wachten.

Een online workshop geven met structuur

Een online workshop of online cursus moet een bepaalde structuur hebben. Mensen hebben als ze iets nieuws leren een duidelijke lijn nodig die wordt gevolgd. Hierdoor wordt alle nieuwe informatie makkelijker opgeslagen en zullen er minder vragen gesteld worden. Daarnaast doet een structuur nog meer goede dingen met de kwaliteit van je workshop.

Wat structuur doet met je online workshop

Een duidelijke structuur in je online workshop zorgt voor een goede uitstraling. Mensen merken dat je goed voorbereid bent en zullen daardoor meer vertrouwen krijgen in de kwaliteit van je workshop.

Ook zorgt een goede structuur voor een beter tijdsmanagement. Als jij de structuur van je online workshop per onderdeel indeelt en er een tijdsschatting aan verbindt, zal je minder snel te maken krijgen met uitloop tijdens je cursus. Niet geheel onbelangrijk als je van plan bent om meerdere sessies op één dag in te plannen.

Deze middelen kun je gebruiken

Het meest voor de hand liggende middel wat ook tijdens een online cursus handig kan zijn is een pen. Mensen onderschatten vaak het belang van pen en papier tijdens een online workshop. Informatie opschrijven is nog steeds een hele goede manier om de stof beter te onthouden.

Gebruik ook een makkelijk te gebruiken online vergaderprogramma. Denk hierbij aan programma’s zoals Zoom en Microsoft Teams. Hierdoor kun je tijdens je workshop je cursisten ook aankijken, zodat je kunt zien of ze de stof begrijpen. Zorg ook voor een kleine handleiding hoe het programma precies werkt, dat scheelt weer gedoe tijdens je workshop. Zoals ik al schreef, een goede voorbereiding is belangrijk!

Een online workshop geven aan de hand van een digitale twin.

Een online workshop geven aan de hand van een digitale twin

Om uw online workshop of cursus extra interactief en leuk te maken kunt u gebruik maken van een digitale twin. Een digitale twin is eigenlijk gewoon een virtuele ruimte waarin mensen kunnen rondlopen vanaf hun laptop of telefoon. Zo kunt u bijvoorbeeld een virtuele ruimte maken van uw fotostudio als u bijvoorbeeld een cursus fotografie aanbiedt. Of kunt u uw werkplaats virtueel laten zien zodat mensen daarin kunnen zien hoe u te werk gaat. Op die manier ontwikkelt u een virtuele training van een bestaand ruimte in uw bedrijf

De waarde van een digitale workshop

In de digitale twin is het ook mogelijk om foto’s en video’s toe te voegen, zodat uw cursisten de stof die u uitlegt nog een keer kunnen bekijken in de scan. Dit is ideaal als extra lesmateriaal te gebruiken, zodat mensen de stof nog beter gaan begrijpen.

Ook kan het mensen helpen als ze de online workshop volgen in een ruimte die er volledig op is ingesteld. Hierdoor kunnen de cursisten namelijk meteen zien hoe de geleerde vaardigheid in de praktijk wordt uitgevoerd. Zo tilt u de kwaliteit van uw workshop naar een nieuw level!

De virtuele opname

De virtuele opname komen wij bij u op locatie maken, in de ruimte die u ervoor wilt gebruiken. Wij hebben niet langer dan één dagdeel nodig om de ruimte te scannen waarna we aan de slag gaan met de nabewerking. In de nabewerking voegen wij alle extra informatie als foto’s en video’s toe, zodat we uw digitale cursus volledig interactief kunnen aanleveren. Alles wat u hoeft te doen is de link van de virtuele ruimte bekijken, checken of alles klopt en doorsturen naar uw cursisten.

Meer weten? Op onze website vindt u nog meer informatie over onze techniek. Heeft u zelf ideeën en wilt u deze bespreken? Wij zijn telefonisch en via ons email-adres bereikbaar op onze contactpagina.

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *