3D scannen van je ruimte

3D scannen van een gebouw, hoe werkt dat?

In de huidige tijd wordt de focus steeds meer verlegd naar virtual reality. Daarbij hoort het (laten) 3D scannen van het gebouw. De ‘Metaverse’, waarmee Facebookeigenaar Mark Zuckerberg bezig is laat al zien welke mogelijkheden virtual reality met zich meebrengt. In deze blog lees je hoe je binnenkort je eigen huis, kantoor of andere ruimte virtueel kunt bekijken.

Wat kan ik allemaal laten 3D scannen?

In principe kun je tegenwoordig van alles een 3D model laten maken. 3D printen is bijvoorbeeld een goede manier om een tastbaar product te maken uit een 3D model. In het geval van een 3D scan van een gebouw wordt er een andere techniek gebruikt. Bij het scannen van een gebouw maakt men namelijk aan de hand van pixels een meting tussen verschillende objecten. Deze meting koppel je aan de 360 foto’s die de scanner maakt waarna je in VR door de ruimte heen kunt lopen.

Iedere ruimte kan worden gescand, zolang je geen objecten in de ruimte verplaatst na het begin van de scan. Dit zorgt namelijk voor een probleem in het vinden van een referentiepunt. Ook ziet het er slordig uit als je door de scan ‘loopt’ en er opeens een object bijkomt of mist. Verder zorgt een goede belichting net als bij foto’s en video’s natuurlijk voor een beter resultaat.

Wat kan ik met het eindresultaat van een 3D scan?

Het ligt er helemaal aan waar je de 3D scan voor wilt gebruiken. De mogelijkheden van 3D scanning zijn eindeloos. Dankzij de optie om extra content toe te voegen aan de 3D ruimte kun je je virtuele gebouw volledig personaliseren. Denk bijvoorbeeld aan mooie foto’s en video’s van het interieur, om de ruimte écht goed te kunnen laten zien.

Een 3D scan in de horeca

In het geval van bijvoorbeeld hotels en restaurants kun je de 3D scan vooral gebruiken als oriëntatiemiddel. Gasten kunnen voor hun bezoek alvast een virtueel kijkje nemen, zodat ze een nog beter beeld krijgen van de accommodatie.

Een 3D scan in musea

Veel museums gebruiken een 3D scan om hun collectie te vereeuwigen. Zeker als je als museumeigenaar vaak van collectie wisselt is dit een goede optie. Zo kun je bezoekers (tegen betaling) tóch de mogelijkheid bieden om die ene collectie nog eens te bekijken. Daarnaast is een virtuele kopie van je museum ook erg handig als je de fysieke deuren niet kan of mag openen. Mensen kunnen toch een bezoekje brengen aan een museum, het zij vanachter een scherm of in een VR wereld.

Een 3D scan van je huis

In de vastgoedsector gebruikt men de techniek vaak als extra showcase van een (woon)ruimte. Ideaal als je agenda vol staat met bezichtigingen, maar je klanten toch een kans wilt geven om binnen te kijken. Daarnaast is een virtuele kopie toch een upgrade ten opzichte van de ‘standaard’ foto’s die je kunt bekijken. Je waant je toch even in de woning, in plaats van achter het scherm van je laptop of telefoon.

3D scannen in een keuken

Hoe laat ik een ruimte 3D scannen?

Om een 3D scan te laten maken van een ruimte is een goede voorbereiding belangrijk. De ruimte moet er netjes uit zien. Houd daarbij in het achterhoofd dat na het begin van de scan geen enkel object kan worden verplaatst. Lees hier alles over een 3D scan voorbereiden.

Een 3D scan laten maken gaat als volgt: Na het maken van de afspraak wordt er een dag(deel) ingepland waarop wij één van onze experts langs sturen. Meestal hebben wij niet meer dan één ochtend of middag nodig voor de scan, dit hang natuurlijk af van de grootte van de ruimte. Na de scan hebben wij nog een aantal dagen nodig voor de nabewerking. Tijdens de nabewerking kunnen wij de extra content toevoegen die u in de virtuele ruimte wilt hebben. Binnen een week kunnen wij u de volledige eerste versie van de scan leveren.

Meer weten? Op onze website kunt u meer informatie lezen over 3D scanning. Voor vragen kunt u ook altijd contact met ons opnemen.

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *