low angle view of spiral staircase against black background

3D scanning – Hoe werkt 3D technologie?

Je hebt vast weleens gehoord van 3D scanning. Deze technologie wordt namelijk steeds populairder in de wereld. Maar, hoe werkt 3D technologie precies? In dit artikel lees je daar meer over.

Ook lees je meer over de mogelijkheden van de 3D scanner en welke soorten 3D scanning er zijn. Na het lezen van dit artikel weet jij dus precies hoe 3D scanning werkt.

Welke soorten 3D scanning zijn er?

Er zijn een aantal verschillende soorten 3D scanning die je kunt tegenkomen. Hieronder lees je meer over deze soorten 3D scanning.  

3D technologie voor producten

Allereerst heb je 3D scanning van fysieke producten. Deze scan je en kun je daarna printen met een 3D printer. Over de printer lees je hier verder niets, het voorafgaande proces wel.

Je kunt dus een 3D scan maken van bijvoorbeeld een zelf ontworpen beeldje. De scan van dit beeldje kun je daarna in een 3D scan programma laten omzetten in verschillende bestanden. Om het beeldje te kunnen printen met een 3D printer heb je een STL bestand nodig.

Zo kun jij zelfgemaakte producten keer op keer laten printen en bijvoorbeeld in je webshop verkopen. Het origineel kun je op deze manier zelf houden of als exclusief product verkopen aan verzamelaars.

Deze techniek is dus erg interessant voor bijvoorbeeld beeldende kunstenaars. Al is het ook mogelijk om bijvoorbeeld technische producten zoals koppelstukken, bouten of moeren te scannen en printen.

Scannen van ruimtes

Een tweede soort 3D scanning is het 3D scannen van ruimtes. Deze techniek is de laatste jaren enorm gegroeid in populariteit. Het is eigenlijk een soort Street View, maar dan veel geavanceerder.

Je kunt namelijk volledige ruimtes in 3D laten vastleggen. Dit is onder andere voor de vastgoedsector enorm handig. Je kunt zo namelijk hele gebouwen digitaal laten zien, zonder dat mensen per se langs hoeven te komen. Het voelt dankzij de 3D technologie namelijk alsof je echt in de ruimte staat.

Wij zijn gespecialiseerd in het 3D scannen van ruimtes. Onze professionele scanners hebben al flink wat vierkante meters in 3D mogen vastleggen.

Meubilair scannen voor interieurdesign

Wij combineren onze expertise over het 3D scannen van ruimtes vaak met interieurdesign. Dit doen wij overigens niet alleen voor woonruimtes en/of kantoren. Wij maken namelijk ook interactieve rondleidingen en tours voor musea. Hieronder leest u daar meer over.

Wat je kunt doen is een 3D scan laten maken van een lege woning. Bijvoorbeeld als je een nieuw huis heeft gekocht. Hierna kun je deze 3D ruimte volledig indelen met 3D meubilair. Zo kun je perfect zien of een bepaalde indeling inderdaad mooi zou staan in je huis.

Bij veel woonboulevards kun je meubels online in 3D van dichtbij bekijken. Deze 3D modellen zijn ook in te laden in de 3D scan. Zo kun je dus te zien hoe een bank, bed of kast in je huis zou staan.

Wat kun je allemaal met een 3D scanner voor ruimtes?

Er zijn dus genoeg leuke en interessante dingen die je kunt doen met een 3D scanner. 3D technologie wordt tegenwoordig in bijna elke branche ingezet. Een aantal branches zijn hieronder uitgelicht. Daarbij heb ik uitgezocht waar zij het 3D scannen zoal voor gebruiken.

3D scanning voor de Bouw-/industriesector

Allereerst kun je 3D scanning de bouwsector en in de industriële sector tegenkomen. In deze sectoren wordt de 3D technologie vooral ingezet voor trainingen en cursussen. Zo’n VR training heeft veel voordelen.

Veiligheid is in de bouw-/ en industriesector natuurlijk van groot belang. Er wordt namelijk gewerkt met gevaarlijke machines en de omstandigheden zijn ook niet altijd risicoloos. Om die reden is het dus belangrijk om medewerkers zo veilig mogelijk te trainen.

Dit kun je bijvoorbeeld doen door medewerkers eerst virtueel kennis te laten maken met een machine. In VR, of digitaal via je computer, heeft fouten maken namelijk geen grote gevolgen.

Zo’n virtuele training maken kan werknemers in de bouw dus een veilige voorbereiding op hun werk bieden.

3D scanning in de Horeca

Ook in de horeca kan 3D scanning veel toevoegen aan je bedrijf. In deze sector wordt de 3D scanner vooral ingezet om de locatie te visualiseren. Ook kun je dankzij de 3D technologie bij hotels en restaurants virtueel reserveren.

In drie dimensies rondkijken in een restaurant of hotelkamer geeft natuurlijk een beter beeld dan ‘stilstaande’ foto’s. Om die reden zijn steeds meer horecagelegenheden op zoek naar manieren om 3D scanning in hun bedrijf te implementeren.

Hier kun je een horecagelegenheid bekijken, volledig digitaal! Onder de scan lees je meer over de toepassingen van de 3D scan in de horeca.

3D scanning in de horeca in Sliedrecht

Een digitale kennismaking

De 3D scan dient bijvoorbeeld als geweldige manier om je horecabedrijf op een leuke manier te laten zien. Gasten kunnen dankzij 3D scanning namelijk digitaal kennismaken met je bedrijf.

Zo kun je na het 3D scannen extra content laten filmen of fotograferen. Deze content kun je in de digitale ruimte plaatsen, zodat mensen een nog beter beeld krijgen van je bedrijf.

Al met al is zo’n digitale kennismaking een zeer effectieve manier gebleken om je bedrijf online meer te laten zien.

Visueel reserveren

Na de kennismaking is het natuurlijk de bedoeling dat de bezoeker/gast een reservering plaatst. Gelukkig kunnen wij de 3D scans dusdanig optimaliseren dat gasten dit meteen in de virtuele ruimte kunnen doen.

Op die manier kunnen wij met 3D technologie de hele klantenreis in één virtuele ruimte doorlopen. Na een eerste kennismaking wordt de interesse gewekt en vanuit die interesse gaan bezoekers over tot aankoop.

Gasten komen dankzij de interactieve ervaring met 3D scanning graag in het echt bij je langs!

3D scanning voor Musea

Ook musea maken graag gebruik van de 3D technologie. Voor musea is de techniek vooral interessant om kunstwerken en collecties in drie dimensies te kunnen tonen.

Toch is dit niet het enige dat musea met de scans kunnen doen. Zo laten veel museums een 3D scan maken waarin interactief wordt verteld over kunstwerken en collecties. Deze digitale musea kunnen bezoekers gebruiken om hun fysieke bezoek te onderbouwen.

Hieronder kun je een digitaal museum bekijken:

3D scanning voor musea in Dordrecht

Zoals je ziet kunnen museumcollecties dus tijdloos worden gemaakt met 3D scanning. Ook kunnen de bijzondere verhalen van een museum op deze manier worden opgeslagen en verteld.

Verder is 3D scanning een geweldige manier om de jeugd weer geïnteresseerd te maken in kunst en cultuur. Het opstapje om digitaal een leuke interactieve tour te bekijken is namelijk een stuk kleiner dan musea fysiek te bezoeken.

Jonge mensen zullen dankzij de 3D technologie worden gestimuleerd om meer te willen leren over kunst en cultuur. Uiteindelijk zal dit voor musea leiden tot een verhoogd aantal jonge bezoekers.

Eenvoudig drie dimensies vastleggen met 3D scanning

De 3D technologie is dus voor verschillende doeleinden te gebruiken. Maar hoe kun je een ruimte laten maken?

Wij kunnen eenvoudig de drie dimensies van je huis, hotel, museum of restaurant vastleggen. Scannen is voor ons namelijk een eenvoudige klus. Wij bieden jou en/of je bedrijf dé oplossing om 3D techniek uit te besteden.

Hieronder lees je kort hoe wij dit doen. We hebben ook een artikel geschreven over het maken van een scan. Laat een scan maken en digitaliseer je huis of bedrijf.

Laat zelf een 3D scan maken

Om een 3D scan te laten maken zijn slechts een aantal stappen nodig. Allereerst hebben we natuurlijk een schone, nette ruimte nodig die vastgelegd moet worden.

Meestal kunnen wij zo’n ruimte binnen een dag(deel) vastleggen met onze 3D scanner. De scanner meet de exacte afmetingen van je ruimte op. Onze 3D scanner meet namelijk met een precisie van maar liefst 99%.

Na deze scan heeft u overigens niet alleen een 3D ruimte. We kunnen ook meteen een 3D plattegrond voor u maken.

Meer weten? Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden!

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *