KSC-20200318-PH-KLS01_0067

Een augmented reality scanner – wat kan ik ermee?

Het is een term die je steeds vaker hoort, augmented reality (AR). Ook de term ‘augmented reality scanner’ of ‘augmented reality scan’ hoor je vaak. Het is dus niet gek als jij je afvraagt wat augmented reality precies is. Ook vraag je je misschien af wat de mogelijkheden zijn met een augmented reality scanner.

In dit artikel vertel ik je meer over AR, augmented reality scanners en het maken van zo’n scan. Ook vertel ik meer over de handige toepassingen van zo’n scan.

augmented reality in een museum

Wat is een augmented reality scanner?

In Nederland noemen we AR ook wel toegevoegde realiteit of verrijkte realiteit. Dit houdt in dat je de wereld op je scherm ziet, maar dan met een extra laagje. Je kunt dus extra 3D elementen toevoegen en in de ‘echte’ wereld bekijken.

Een goed voorbeeld van een app met een augmented reality scanner is Pokémon Go. Op je telefoon kun je namelijk 3D gegenereerde Pokémon vangen. Ook kun je verschillende andere 3D elementen op je scherm zien.

AR is vaak dus wel afhankelijk van je locatie. Zo weet de applicatie waar en wanneer bepaalde elementen in je scherm worden geplaatst. Je camera wordt daarnaast gebruikt om de omgeving live te kunnen vastleggen.

Gebruik van een augmented reality scan

Een augmented reality scanner is dus erg leuk om spellen, apps of gadgets te maken. Echter kunnen ook bedrijven bijvoorbeeld gebruik maken van de techniek. Daarnaast kun je AR inzetten om van je huis een augmented reality scan te maken.

Verder kun je de augmented reality scanner ook inzetten in het onderwijs. Met de AR scan kun je kinderen van alle leeftijden bijvoorbeeld interactief laten leren.

Hieronder heb ik een aantal toepassingen van de augmented reality scanner voor je opgeschreven.

Een AR scan in je eigen huis

In je huis kun je de AR scanner voor verschillende doeleinden gebruiken. Zeker als je bijvoorbeeld een nieuw meubel in je huis wilt hebben. Je kunt met een AR app meubels in je huis inladen. Zo kun je kijken of die nieuwe bank echt in je huis past.

Ook kun je met een augmented reality scan je huis laten zien in de verkoopfase. Als je gaat verhuizen kun je eventuele kopers de kans bieden om vanaf hun mobiel het huis te meubileren. Zo krijgen zij een beter beeld van het huis en wordt deze daardoor sneller verkocht.

Augmented reality in het bedrijfsleven

Ook in bedrijven kan de AR scan worden ingezet. Op die manier kun je bijvoorbeeld een vluchtroute visualiseren op de telefoon van je bezoekers. Door bijvoorbeeld een plattegrond te ontwerpen met de route en alle brandblussers weergegeven.

Op die manier kun je de veiligheid van klanten, medewerkers en bezoekers verbeteren.

Ook kun je vormen van trainingen en cursussen met een augmented reality scan vastleggen. De interactieve manier van werken zorgt dan mensen de informatie sneller onthouden. Ook kun je gevaarlijke trainingen eerst in AR geven.

Zo voorkom je dankzij de verrijkte realiteit een hoop risico’s en beginnersfouten.

De AR scan als educatie middel

Zoals ik al eerder zei kun je AR ook heel goed gebruiken in het onderwijs. Met de augmented reality scanner kun je interactieve lespakketten ontwikkelen. Dit kan overigens voor basisscholen, maar ook voor de middelbare school en zelfs voor beroepsonderwijs.

Zeker in musea en kunstgalerieën is deze techniek erg goed te gebruiken. Door met augmented reality collecties te onderbouwen met foto’s en video’s bijvoorbeeld. Ook kun je 3D elementen toevoegen om zo een virtuele kunsthal te maken bijvoorbeeld.

Jong en oud wordt zo aan de hand van AR essentiële informatie bijgebracht. Kunst en cultuur mag niet verloren gaan, met AR kan dit worden voorkomen.

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *