Een plattegrond ontwerpen van je gebouw – wat kun je er allemaal mee?

Een plattegrond ontwerpen van je gebouw heeft verschillende voordelen. Je kunt er namelijk alle kanten mee op. Voor facility managers is een 3D plattegrond van een gebouw een geweldige toevoeging.

In dit artikel lees je meer over wat een 3D plattegrond aan jouw bedrijf kan toevoegen. Ik vertel je ook wat een plattegrond ontwerpen kan doen met de veiligheid van je gebouw.

Verhoogde veiligheid dankzij een 3D plattegrond

Laten we meteen beginnen met de veiligheid, dat is natuurlijk het belangrijkst. Een veilig gebouw is een ‘must’. Niet voor niets zijn er zo veel banen te vinden op het gebied van veiligheid.

Een 3D plattegrond ontwerpen om de veiligheid in een gebouw te verhogen heeft veel voordelen. Op voorhand situaties digitaal kunnen monitoren en testen zorgt ervoor dat je overal op voorbereid kunt zijn.

Bij een daadwerkelijke noodsituatie weet jij dan precies wat je moet doen.

Een interactieve vluchtroute

Uit een 1 op 1 accuraat 3D model kun je een aantal interessante gegevens halen. Deze gegevens kun je gebruiken om de faciliteiten van je gebouw beter weer te geven.

Naast interactieve metingen doen en daarmee bijvoorbeeld een interieur planning maken kun je ook een interactieve 3D vluchtroute installeren. Zo zijn u en uw gasten, medewerkers en andere bezoekers goed voorbereid in geval van nood.

Door in 3D een vluchtroute te kunnen simuleren weten uw bezoekers en medewerkers wat ze moeten doen in een noodgeval. Deze interactieve route is naar wens aan te vullen met extra (video)content. Daarin kun je bijvoorbeeld uitleggen hoe een brandblusser werkt of hoe je iemand basis EHBO geeft.

Brandblusserlocaties schematisch weergeven

In de 3D ruimte kun je informatieve tags plaatsen. In het geval van een 3D veiligheidsmodel kun je die tags gebruiken om brandblussers en brandslangen te lokaliseren.

Zo kunnen mensen in het 3D model alvast kennis maken met de locaties waar de brandblussers te vinden zijn. In geval van nood kunnen ze de blussers makkelijker vinden en een eventuele brand sneller blussen.

Zoals je ziet kun je in de digitale ruimte brandblussers makkelijk herkennen. Aan de hand van een icoontje weet je precies waar je moet zijn in geval van nood.

Een plattegrond ontwerpen om je interieur te plannen

Een hele andere toepassing van een 3D plattegrond is het kunnen voorbereiden van een nieuw interieur. Interieur designers kunnen een plattegrond ontwerpen waarin ze in 3D nieuwe lay-outs kunnen testen.

Het biedt designers een nieuw perspectief op hun werk. Ook biedt het de eigenaar van een gebouw extra visuele ondersteuning in het (her)inrichten van het pand.

3D modellen in je ontworpen plattegrond

3D plattegrond ontwerpen om interieurdesign te kunnen verbeteren

In onderstaande afbeelding ziet u een voorbeeld van een 3D gegenereerd interieur. In de lege ruimte kunnen verschillende 3D elementen worden toegevoegd. Zo kun je als stylist levendige voorbeelden maken en testen.

Een 3D model kan daardoor ook dienen als extra verkoopargument. Je kunt duidelijk laten zien wat je ideeën zijn en hoe deze er in het echt uit zouden zien.

Mensen houden nu eenmaal van ‘eerst zien en dan geloven’. Met deze techniek is dit op een innovatieve manier te realiseren.

Hoe laat ik een 3D plattegrond ontwerpen?

Een 3D plattegrond ontwerpen laat je doen met een professionele scanner. Deze scanner legt het gebouw vast in een 1 op 1 schaalmodel. Dit model is virtueel en digitaal te bekijken en te doorlopen.

Wij kunnen zo’n 3D model voor je ontwikkelen. Dit doen we door eerst een dag(deel) langs te komen om het hele gebouw in 3D vast te leggen. Daarna kunnen wij in de nabewerking extra content, tags en tekst toevoegen.

Een plattegrond ontwerpen om interactie met je bezoekers te stimuleren

Deze extra content kan bijvoorbeeld ook bestaan uit informatie over het pand. Het hoeft niet alleen over veiligheid of interieur te gaan. Sommige bedrijven gebruiken de 3D scan juist als kennismakende rondleiding door hun gebouw.

Om die reden wordt de 3D techniek gebruikt als virtuele tour guide om collecties te digitaliseren. Met video’s en foto’s kun je de collectie extra ondersteunen. Sterker nog, aan de hand van een gefilmde tour kun je het hele museum interactief doorlopen.

Het is alsof je er echt doorheen loopt!

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *