Een museum virtueel bezoeken, kan dat?

Soms is het niet mogelijk om een museum fysiek te bezoeken, bijvoorbeeld door een pandemie. Een aantal musea in Nederland hebben zich al aangesloten bij een nieuwe trend. Een museum virtueel bezoeken. In Duitsland is dit fenomeen al erg in opkomst. Ook in Nederland zien we steeds meer musea die virtuele museumtours aanbieden.

Waarom bezoeken mensen een museum virtueel?

De hoofdreden waarom mensen een museum virtueel bezoeken is oriëntatie. Mensen willen in het weekend op stap, maar ze weten niet waar naartoe. Het online bekijken van een museum kan de doorslag geven in welke exhibitie ze in het echt willen bezoeken. Het is dus niet zo dat mensen virtuele museumtours verkiezen boven fysieke tours, blijkt uit de ervaringen van onze Duitse partner. Zij zagen juist dat meer mensen een bezoekje brachten aan de musea die zij online hadden bekeken, omdat ze nu zeker wisten dat de exhibitie iets voor ze was.

Helaas is het soms het geval dat een museum een aantal weken/maanden haar deuren moet sluiten. In dat geval wilt u een museum misschien virtueel bezoeken en dat kan. In dat geval is een virtuele museumtour de ideale manier om een exhibitie alsnog online te kunnen bezoeken. Zo kunnen musea toch nog wat inkomsten binnenhalen en kunnen cultuurliefhebbers hun favoriete museum online bekijken.

Een museum virtueel bezoeken, in plaats van fysiek bezoek

Wat is het nut van een online exhibitie?

Bijna ieder museum werkt met tijdelijke exhibities. Dit zijn museumtours die een aantal weken voor het publiek te bezoeken zijn. Daarna worden deze weer opgedoekt om plaats te maken voor een nieuwe exhibitie. Door deze tijdelijke exhibities vast te leggen met een 3D scan, kunt u naderhand de exhibitie online bezoeken. Hierdoor worden de mooiste exhibities vastgelegd en kunnen deze altijd opnieuw worden bezocht. Dit is een perfecte manier voor musea om tijdelijke exhibities tijdloos te maken.

Hoe gaat een virtuele museumtour in zijn werk?

U kunt op onze website precies zien welke musea in Nederland al gebruik maken van virtuele museumtours. Deze musea hebben ons ingeschakeld om hun exhibities te 3D scannen. Deze online exhibities kunt u via de website van het museum boeken. Het museum bepaalt zelf of de virtuele tours gratis zijn of niet. Via onze servers kunnen musea hun virtuele museumtour dan openzetten voor de bezoekers, zodat deze de exhibitie online kunnen bekijken.

Hoe kan ik een museum virtueel bezoeken?

Zoals hierboven al is beschreven, in Nederland is het bezoeken van online exhibities nog in opkomst. Op onze website kunt u een aantal musea vinden die al gebruik maken van deze nieuwe trend. Mocht u geïnteresseerd zijn in het bezoeken van virtuele musea in het buitenland, bekijk dan de website van onze Duitse partner.

Voor het online bekijken van virtuele exhibities in Nederland kunt u gelukkig al even vooruit. Op onze website kunt u namelijk al een aantal musea virtueel bezoeken. Wij hopen dat deze trend alleen maar groter wordt!

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *