Een online museum bezoeken vanaf je eigen scherm

Tegenwoordig zijn er al veel musea die je de mogelijkheid geven om hun collectie virtueel te bekijken. Online musea bezoeken wordt wereldwijd steeds populairder, en terecht. Het is de ideale manier om op voorhand een museum te kiezen waar je ook een fysiek bezoek aan wilt brengen. In deze blog lees je meer over hoe je een online museum bezoeken kan en wat de voordelen zijn.

Wat is een online museumbezoek?

Online museumbezoek is meer dan alleen foto’s bekijken op de website van het museum waar je in geïnteresseerd bent. Met onze techniek kun je namelijk op een interactieve manier een kijkje nemen in het museum. Stel: je wil in het weekend met je gezin naar een museum, maar je hebt moeite met het kiezen welk museum het gaat worden. Als je dan alvast een virtueel kijkje kan nemen in een museum dan weet je wat je kan verwachten. Dit kan de keuze makkelijker maken, blijkt uit onderzoek van onze Duitse partner.

De invloed van online musea

Zij hebben namelijk onderzocht in hoeverre een online museum bezoeken invloed heeft op fysiek bezoek van musea. Wat blijkt, mensen zijn sneller geneigd een museum te bezoeken als ze al een idee hebben wat ze te wachten staat, men weet namelijk wat ze ervoor terug krijgen als ze een kaartje kopen. Zie het als het bezoeken van een concert: de muziek klinkt via Spotify ook leuk, maar de ‘real-life’ ervaring is altijd beter.

Korenmolen Nooit Volmaakt kunt u als online museum bezoeken

Wat is er nou leuk aan online exhibities bekijken?

Het bezoeken van een museum vanaf je laptop kan ook erg leuk zijn. Veel musea bieden namelijk interactieve content aan via hun virtuele ruimte. Zo kun je in verschillende musea een online tour volgen aan de hand van bijvoorbeeld vraagstukken die je vooraf krijgt. Ook zijn er speciale quizzen voor kinderen die ze met hun klas op school kunnen maken aan de hand van het online museum.

Scholing door middel een online museum te bezoeken

Voor scholen is het concept van virtuele 360 tours ook erg interessant. Klassen bezoeken in een jaar meestal één à twee keer per jaar een culturele instelling. Op deze manier kunnen zij ten eerste een goede keuze maken welk museum fysiek wordt bezocht. Ook kunnen zij aan de hand van een virtueel museum de kinderen meer bijbrengen over kunst en cultuur. Je hoeft namelijk niet meer door het hele land te reizen om een museum te bezoeken.

Hoe kan ik een online museum bezoeken?

De musea die hun collectie ook virtueel aanbieden hebben het meestal mogelijk gemaakt om deze op hun website te bekijken. Bij sommige musea betaal je een klein bedrag, meestal één of twee euro, om de collectie te betalen. Meestal is het online bezoek echter gratis, musea willen je natuurlijk liever in het echt zien langskomen.

Op onze website kunt u ook een aantal musea bezoeken die wij hebben gescand. In principe zijn al onze musea gratis te bekijken, mits de eigenaar anders heeft bepaald. Heeft het museum dat u wilt bezoeken nog geen virtueel alternatief? Dan zult u toch echt langs moeten gaan om te weten hoe het museum eruit ziet. Niks gaat boven het in het echt bekijken van een bijzondere collectie, maar het is wel leuk om alvast een virtueel kijkje te kunnen nemen om je daarna nog meer te verheugen op je bezoek.

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *