Project Mars at National Geographic (NHQ201811050001)

Virtueel musea bekijken – Alles over digitaal museumbezoek

Virtueel musea bekijken is hot. Steeds meer musea zijn op zoek naar manieren om digitaal museumbezoek aan te bieden. Virtuele musea zijn namelijk een geweldige toevoeging aan een fysiek bezoek.

In dit artikel lees je alles over de voordelen van virtuele musea. Ook lees je wat digitaal museumbezoek voor jou museum kan doen.

Wat is digitaal museumbezoek?

Digitaal museumbezoek is een manier waarop je musea kunt bekijken vanaf je eigen telefoon of computer. Digitale of virtuele musea zijn kopieën van bestaande musea die in 3D zijn vast gelegd.

Deze 3D modellen kun jij eenvoudig op je eigen scherm bekijken en zo gebruiken als voorbereiding of ondersteuning bij een fysiek bezoek.

Hoe kan ik virtueel musea bekijken?

Je kunt virtuele musea op verschillende manieren bekijken. De meest voorkomende manier is door het museum online op te zoeken. Musea hebben namelijk, als ze een digitaal museum hebben, vaak een link op hun website staan. Deze link kun je, gratis of tegen betaling, openen en het virtuele museum bekijken.

Ook gebruiken veel musea de VR techniek als ondersteuning van hun fysieke museum. Hierbij kun je het digitaal museumbezoek koppelen aan je fysieke bezoek. In het digitale museum kun je namelijk extra content toevoegen dat fysiek bezoek ondersteunt. Je kunt in dit geval dus virtuele musea bezoeken terwijl je in het fysieke museum aanwezig bent.

Voordelen van een virtueel museum bekijken

Het virtueel bekijken van musea heeft verschillende voordelen voor bezoekers en eigenaren.

Het is allereerst een goede manier om op een laagdrempelige wijze kennis te maken met een museum. Deze lage drempel zorgt ervoor dat digitale bezoekers sneller geneigd zijn om ook fysiek langs te gaan in een museum.

Verder is het digitaal museumbezoek voor musea een fantastische manier om extra informatie aan te bieden. Bezoekers kunnen het virtuele museum bijvoorbeeld gebruiken als ondersteuning voor het fysieke bezoek. Extra content in het virtuele museum geeft bezoekers namelijk ondersteunende informatie tijdens het fysieke bezoek. Ook zorgt het ervoor dat je museum minder vol staat met bijvoorbeeld informatiezuilen en palen.

Tenslotte kun je VR musea goed gebruiken als basis voor educatieve doeleinden. Jonge kinderen zijn namelijk makkelijk te bereiken via digitale middelen. Zo heeft ieder kind tegenwoordig een smartphone waarop zij virtueel musea kunnen bekijken. Het digitale museum kan worden ontwikkeld in een educatief concept. Daardoor kunnen kinderen interactief kennismaken met een museum. Steeds meer musea bieden daarom bijvoorbeeld digitale speurtochten en andere leuke spellen aan. Zo worden kinderen gestimuleerd om vaker naar een museum te gaan.

Twijfels vanuit musea over digitaal museumbezoek

Uiteraard zijn er niet alleen voordelen aan virtueel musea bekijken. Veel musea hebben twijfels over het aanbieden van virtuele museums. De meeste musea die twijfelen doen dit omdat zij bang zijn dat virtuele musea het fysieke bezoek gaan vervangen.

Gelukkig blijkt dat dit zeker niet aan de orde is. Sterker nog, digitaal museumbezoek levert Nederlandse musea een flinke stijging in fysieke bezoekers op. Zeker nu de digitale en fysieke wereld naadloos verbonden zijn leveren virtuele musea een stijging in geïnteresseerde bezoekers op.

VR voor musea heeft dus wel degelijk meer voordelen dan nadelen. Ook eventuele twijfels vanuit musea zijn begrijpelijk, maar overbrugbaar. Digitalisering is nu eenmaal een belangrijke ontwikkeling in de huidige samenleving.

virtueel musea bekijken is ook voor kinderen interessant, bijvoorbeeld door een speurtocht.

Virtueel musea ontwikkelen met Matterport

Virtueel musea bezoeken is dus hot. Je hebt echter wel de middelen nodig om zo’n virtueel museum te maken. Het meest voorkomende product dat wordt gebruikt is de scanner van Matterport.

Matterport is een onderneming dat verschillende 3D scanners en camera’s verkoopt. Ieder van deze camera’s kan worden gebruikt om een virtual 360 tour te maken. Aan deze 3D tours kun je dus ook extra content toevoegen.

Wij werken nauw samen met de ontwikkelaars van Matterport. Ook werken we samen met andere partnerbedrijven om onze 3D producten te optimaliseren. Zo zorgen wij dat onze digitale musea van hoge kwaliteit zijn.

Andere digitale toepassingen

Onze scanners bieden ook andere sectoren een interactieve digitale oplossing. Deze digitale oplossingen zijn bijvoorbeeld interessant voor de horecasector en de bouw- en industriesector. Hieronder vind je een overzicht van sectoren voor wie wij digitale oplossingen bieden.

Virtueel musea bekijken – Mijn conclusie

Virtueel musea bezoeken is dus een geweldige manier om je museum digitaal aan te bieden. Digitaal museumbezoek dient bijvoorbeeld als extra marketing middel of als ondersteuning van fysiek museumbezoek. Daarom zijn musea wel degelijk gebaat bij het virtueel laten bekijken van hun collectie.

Digitaal museumbezoek zorgt dus voor meer bezoekers en een interessante manier om je museum aan bezoekers te laten zien.

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *